søndag den 22. december 2013

Lemoncurd

Lemoncurd

..eller rettere citruscurd, for i virkeligheden kan såvel lime, appelsin som citron bruges hertil. Det gode er, at du blot skal have væskeforholdet for øje - så kan du selv jonglere med smagen.

Det er jul, der er juletravlhed - så ikke meget snak, men lige til opskriften!

Ingredienser:
Saft og skal af 3 citrusfrugter: væsken skal til sammen veje 90 gram 
(Bruger du appelsin, skal du blot bruge skal fra 1½ stk.)
200 g  almindeligt sukker
2 store æg
½ stang vanille, skrab kornene ud, men lad også stangen koge med
75 g saltet smør

Fremgangsmåde:
  • Kom alt i gryden og tænd for svag varme. 
  • Brug et piskeris og rør konstant, indtil cremen pludselig - og ganske hurtigt - tykner. Du skal ikke ønske dig at lave citroneret æggestand, så hold godt øje med bunden af gryden! Det ser ikke så tykt ud på nuværende tidspunkt; det kommer, når cremen har sat sig på køl.
  • Når cremen tykner og er klar til at komme på glas, hælder du det igennem en sigte* og ned i den ønskede beholder. Sættes på køl. 
  • Find et stykke ristet brioche, panetonne, sødmælksfranskbrød eller kardemommebolle frem. Smør med dette yndige pålæg og skynd dig at nyde det. Det kan også kommes i små tærteskaller og spises som dessert med en mørk og fyldig chokolademousse til. 
*Gem endelig det frasiede fyld, også vanillestangen, - det skal du bruge til nogle saftige og lækre juleboller, som du snart får opskriften på.

Har du mulighed for at skaffe de såkaldte "bergamotte-citroner" skal du prøve at lave en helt ren udgave, kun med denne type. Det giver en meget fint parfumeret udgave.

Lav dette smørbare pålæg og sæt det frem på morgenbordet den 24..
Ingen kommentarer:

Send en kommentar