tirsdag den 1. november 2011

31.10 Første deltagers indlæg på madstafetten

Madstafet nr. 1 v. Lonnie Boe Pedersen

Så fik jeg overstået weekendens strabadser med vildtaften på Heidi’s Kro og mormors 75 årsfødselsdag lørdag med et tilhørende kageprojekt og søndag syntes jeg at det var på tide at få gjort noget ved den her madstafet. Sidst men ikke mindst fordi kæresten er på kursus hele næste uge og det ville være hyggeligt med en søndagsmiddag hvor jeg kunne gøre lidt ekstra med maden og her var det helt perfekt at få stukket nogle ingredienser ud, som jeg ikke lige ville have tænkt på først og derfor er det så skønt med den her madestaftet!

Mine ingredienser var:
1.       Jordskokker
2.       Vesterhavsost fra Thise
3.       Hele Speltkerner
4.       Danske æbler

5. Røget svinemørbrad



Jeg var først på jagt i Kvickly lørdag, hvor jeg blev voldsomt sur over deres udvalg i frugt og grønt! Først var det umuligt at finde jordskokker og næst var det umuligt at finde røget svinemørbrad og ingen i slagterafdelingen var i stand til at hjælpe (bestod primært at 17 årige knægte) Så det eneste jeg fik med derfra var hele Speltkerner, Vesterhavsosten og nogle Cox Orange æbler som var de eneste danske æbler ud over Elstar æblerne.
Egentlig kunne jeg sagtens have integreret råvarerne i ét måltid, men så skulle jeg ud og have fat i en MASSE ekstra ingredienser og jeg kan egentlig meget godt lide tanken om at råvarerne skulle stå meget alene som muligt og det skulle primært være med ingredienser jeg allerede havde i huset.

Valget faldt derfor på klassikeren:
Jordskokke suppe m. rødbede og sød kartoffel chips og knasende røget svinemørbrad.


Desserten:
Vesterhavs ost m. ovnbagte æblebåde, vendt i olie, rørsukker og Dijon sennep og ristede speltkerner smagt til med honning hjembragt af en veninde fra Grækenland. Desuden havde jeg en rest brændt karamelmousse tilbage fra mormorskage, som kan ses længst til venstre og kæresten som ikke er så vild med ost, fik en stor portion:



Fremgangsmåde:
Først snittede jeg rigeligt med tynde rødbede og søde kartoffelskiver, så vi havde lidt ekstra at guffe på



Så stegte jeg dem i en gryde med olie – det er faktisk første gang jeg prøver det. Normalt bager jeg dem altid i ovnen hvor jeg først har vendt dem i olie og efter at have prøvet det med gryden, kan jeg nu konstatere at resultatet er meget ligt det jeg plejer at få i ovnen og derfor vil jeg fremadrettet altid bruge den metode, da det giver hænderne fri J
Resultatet:


Så skar jeg kartofler og jordskokker i tern og kogte dem i en gryde med vand og grøntsagsbouillon


Dernæst skar jeg svinemørbraden i tern og svitsede den på panden til den var sprødstegt


Så kogte jeg de hele speltkerne i 30 min. til de var møre og hældte dem op i en si for at de kunne dryppe helt af



Så ristede jeg dem af på panden i smør til de var sprøde og smagte dem til med den græske honning.

Opskrift jordskokke suppe 2 pers.:
250 g. kartofler
250 g. jordskokker
1 liter grøntsagsboullion
1 dl. Piskefløde 38 % (her er ingen fedtforskrækkelse)
Salt og Peber
Evt. lidt muskat.

Fremgangsmåde:
  • 1     Skyl og skræl jordskokker og kartofler, skære dem i tern og kog i ca. 15 min.
  • 2.       Blend med lidt af kogevandet og fløden
  • 3.       Smag til med salt, peber og muskat
  • 4.       Giv det hele et let opkog
  • 5.       Serveres med rødbede og sød kartoffel chips og ristet røget svinemørbrad drysset ovenpå i varme dybe tallerkner

Opskrift på desserten 2 personer:

Thises Økologiske Vesterhavsost
2 Cox Orange æbler el. anden sort
1 spsk. Olie
1 spsk. Dijon Sennp
2 spsk. Rørsukker
50 g. Hele Speltkerner
15 g. Smør
1 Spsk. Honning

Fremgangsmåde:
  •        Speltkernerne koges møre i ca. 30 min. eller indtil de er møre
  •        Kernerne hældes derefter til afdrypning i en si
  •        Æblerne skæres i både og hældes i et ovnfast fad
  •       Vend æblerne i sennep, sukker og olie
  •        Bag dem i ovn ved 200 g. i ca. 12 min.
  •        Rist i mellemtiden speltkernerne i smør til de er sprøde
  •        Smag dem til med lidt honning
  •        Skær 3 smalle stykker Vesterhavs  ost

9.       Anret :)

Jeg fik som sagt lige en klat brændt karamelmousse til og det smagte skønt til det hele.

Den næste i madstafetten som skal have 5 ingredienser af mig er Piskeriset og her kommer de:
1.       Andebryst
2.       Savoykål
3.       Pærer
4.       Persillerod
5.       Svampe

3 kommentarer:

  1. Det var dog en spændende måde at tilberede de der speltkerner - SOM DESSERT.........

    Dét skal jeg prøve... tænkte straks på koldskål ;-)Eller hyldebærsuppe...

    Kh Lærke

    SvarSlet
  2. Ja og en spændende måde at anvende rødbeder på. Det skal forsøges. Når jeg så er ved forsøget, må jeg hellere tage springet og prøve at købe nogle søde kartofler. Det har jeg nemlig tilgode endnu.

    SvarSlet
  3. Jeg skal også have forsøgt mig med speltkernerne! - hvad angår de søde kartofler, kan jeg kun anbefale dem på det varmeste. De er gode alene, men bestemt også sammen med andre rodfrugter - også i mos.

    SvarSlet