fredag den 13. maj 2011

13.5 hippie-gryde og snegle


Aftensmaden stod på Dhal - en gryderet med linser og brune ris:
  • 2-3 chili
  • 3 fed hvidløg
  • 80 g ingefær
  • 2 alm. løg
  • 4 spsk. olie
--
  • 5 kardemommekapsler
  • 2 tsk. spidskommen
  • 3 tsk. karry
  • væsken fra ½ ds. ananas
  • 1½ l. kraftig hønsefond
  • 120 g røde linser
  • 120 g De puy linser
  • 120 g brune ris
  • 1 lille dåse kokosmælk
  • 2 stængler forårsløg, skåret i tynde skiver
  • 2 stængler bladselleri, skåret i tynde skiver
Start med at blende/hakke chili, hvidløg og ingefær godt med olien.(nemt i en food processor eller med stavblender. Ellers hakker man bare tingene på et skærebræt og putter dem i en gryde med olie)
Hak de almindelige løg groft.
Dette sauteres ved god varme, indtil løgene er klare.
Tilsæt kardemomme, spidskommen og karry og steg videre, indtil krydderierne dufter.
Hæld fond/bouillon, ris, begge slags linser, kokosmælk og ananasjuice ved og lad retten småsimre 45 minutter.
Tilsæt bladselleri og forårsløg og lad det hele få 5 minutter mere.

Server med citronsaft og -skal, evt. hakkede krydderurter, græsk yoghurt og godt brød til.


Linserne er næsten perfekte - i morgen sætter jeg dem på køl



Så var der lige en trang, der meldte sig... trang til noget kage, men ikke helt i den kategori, hvor man får dårlig samvittighed for alvor (men næsten). Det kom der nogle snegle ud af:

 Dej:
5 dl. mælk
½ pk. gær
1 stor tsk. salt
1 stor tsk. kardemomme
550 g hvedemel
70 g groft hvedemel - kværnede kerner
100 g fint revet gulerod

Alt blandes som man nu gør med en gærdej...
Hæver indtil dejen er luftig og let bævrende

Imens laves fyldet:
  • 170 g kanelsmør (find en opskrift, det vrimler med opskrifter på den slags. Jeg havde en rest i fryseren som jeg vejede af)
  • 50 g peanutbutter af den gode slags - ikke noget med hærdet, vegetabilsk fedstof og mærkeligt sukker her.
  • 50 g mørkt muscovadosukker - alm. farin kan bruges i en snæver vending, men det mindsker fornemmelsen af karamel
  • Rosiner skal der også drysses henover, inden dejen rulles sammen - så mange man har samvittighed til
  • Æblemos - smøres ud i et tyndt lag, efter at sukker/kanel/peanutbutter er smurt på
Peanutbutter og sukker røres sammen med kanelsmørret og så gør man som man gør oftest, når man skal lave kanelsnegle - need say more???
Hæver og bages til gyldne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar