fredag den 20. maj 2011

20.5 Lakridskage og surdejsbrød med kartoffel


Denne kage er tilegnet min søster Maj, der gav udtryk for, at der var lige vel meget hippie-gryde og klidsnegle at finde på min blog. "Jeg savner sådan en rigtig kage" lød det mellemfornøjet.


Kagemangel kan vi ikke have, så kødhammeren og lakridsbolcherne måtte en tur frem fra gemmerne.
Resultatet: en lav, fugtig kage med karamel-lakridsglasur (og lakrids i dejen). Jo, den smagte af mere.


Opskriften kommer her:

Dejen:
175 g blødt smør
100 g lyst muscovadosukker
200 g rørsukker
2 æg
150 g hvedemel
1 tsk salt
1 tsk bagepulver
30 g knuste/pulveriserede Tyrkisk peber-bolcher
1½ dl. A38 el. lign

Karamelglasur:
75 g smør
75 g flormelis
30 g farin
1/4 dl. sødmælk
20 g knuste/plveriserede Tyrkisk peber-bolcher

Fremgangsmåde til dejen:
Rør de to slags sukker med smørret, til det hele er blandet godt
Tilsæt æggene, ét ad gangen, mens der piskes
I en anden skål blandes mel, knuste bolcher*, salt og bagepulver godt sammen, og tilsættes derefter til smørblandingen
Til sidst vendes A38 i.
Dejen fordeles i en bradepande, ca. 22x34 cm, og bages 45  minutter ved 200 grader, indtil den føles let fast. Man kan stikke en kødnål eller knivblad ned for at se, om der sidder dej fast - det skal der ikke.

*bolcherne skal knuses umiddelbart inden, de blandes med melet, da de ellers har en tendens til at klistre sammen.

Imens kagen bager laves glasuren:
Alt vejes af og kommes i en gryde.
Tænd for fuldt blus og pisk, så armen er ved at falde af i et par minutter, mens glasuren bobler lystigt. Så har man ligesom også fortjent sin kage, når der skal piskes sådan..

Den lune glasur fordeles henover dejen i et jævnt lag, når kagen er næsten kølet af.

Skæres i passende stykker = så store som man kan skamme sig til.


Surdejsbrødet med kartoffel er endnu et af Dan Lepards genistreger. Bagt på godt mel, der indeholder kim, klid og hele pivtøjet.
Små lyksaligheder...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar