lørdag den 21. januar 2012

21.1 Gullasch a la Morten

Nok linser, ris og vegetarisk vellyst.
Ind med den kraftige rødvin, røget bacon, skært oksekød og masser af tid til at lade maden simre i.


Gullasch 


Min mand Morten stod for aftensmaden i dag. Ingen vinter uden simreretter, og denne gryderet tegnede sig som en værdig del af det repertoire. 
Den er ikke autentisk, men Mortensk. I dette tilfælde vil jeg helst have sidstnævnte:


Ingredienser:
250 g skært oksekød i strimler
150 g bacon - " -
2 store løg, fint hakket
1 porre, - " -
3 fed hvidløg, - "-
1 l. bouillon, okse
ca. ½ kg. kartofler i tern
ca. ½ kg. rodfrugter i tern (pastinak, knoldselleri, gulerod, m.m)
1 rød peberfrugt i strimler
1 dåse tomatpure
1 dåse hakkede tomater
paprika, edelsüss samt røget paprika - efter smag
½ dl. fløde
1 spsk. gastrique (eller rørsukker og eddike til at justere såvel syre som sødme)


Fremgangsmåde:

  • Svits bacon, indtil fedtet er smeltet fra. 
  • Svits oksekødet i fedtet fra baconstrimlerne (mens bacon stadig er i gryden).
  • Tilsæt løg, porre og hvidløg i gryden sammen med paprika og sauter, indtil løgene er klare.
  • Tilsæt bouillon, to slags tomat samt peberfrugten.
  • Kog op.
  • Når retten har simret en lille time, tilsættes rodfrugter, kartofler og fløde.
  • Koger atter ½ time, eller indtil urterne er godt møre.
  • Smag til med peber, salt og gastrique.
  • Serveres rygende varm med godt brød og evt. en klat creme fraiche.



4 kommentarer:

  1. Uhm hvor ser det lækkert ud!! Det skal jeg prøve - meget snart!

    SvarSlet
  2. Det kan altså også anbefales. Dejligt med mad, der simrer, så alt oprydningen kan overstås, inden man sætter sig til bordet :)

    SvarSlet
  3. Den kunne vi matche med osso buco på noget nær samme vis ;-) Og duften i hele huset, uhmmmmmmmmm

    SvarSlet
  4. Valget stod faktisk mellem osso buco og gullasch! Tror faktisk, at vi nupper den snarest :)

    SvarSlet